Diety

Spis diet

  1. Dieta Bogatobiałkowa
  2. Dieta Bogatoresztkowa
  3. Dieta Łatwostrawna
  4. Dieta Łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
  5. Dieta Łatwostrawna z ograniczeniem spożywania tłuszczu
  6. Dieta Ubogoenergetyczna

DIETA BOGATOBIAŁKOWA

DIETA BOGATOBIAŁKOWA Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa ze względu na swój charakter w zakresie strawności i przyswajalności oparta jest na założeniach diety łatwo strawnej.  Modyfikacji ulega zwiększona w stosunku do normy podaż białka do 2 g/kg masy ciała tj. około (100-120 g/dobę), oraz zwiększona wartość energetyczna diety. Zwiększona podaż energii ma gwarantować, że białko nie zostanie wykorzystane jako materiał energetyczny tylko jako substrat do budowy i odbudowy komórek ustrojowych,  ciał odpornościowych, enzymów, hormonów itp. Ważne zatem jest, dostarczenie białka o wysokiej wartości biologicznej, którego dobrym źródłem są produkty zwierzęce: mleko i jego przetwory tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe, chude gatunki  mięsa, chude wędliny, jaja, ryby.

Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa stosowana jest:  
- u osób niedożywionych, wyniszczonych, w chorobach nowotworowych,
- w rozległych oparzeniach,
- w zranieniach, w leczeniu odleżyn,
- u osób po zabiegach operacyjnych,
- w chorobach przebiegających z gorączką, dla rekonwalescentów po przebytych chorobach.

Ogólne zalecenia żywieniowe i uwagi technologiczne: - potrawy sporządzać najlepiej metodą gotowania w wodzie, na parze,
- stosować duszenie obsmażając produkty bez tłuszczu na patelniach do smażenia beztłuszczowego,
- stosować pieczenie w folii przezroczystej, w pergaminie, w naczyniach ceramicznych, na ruszcie,  w piekarniku lub opiekaczu elektrycznym,
- nie zaleca się smażenia i pieczenia na tłuszczu - nasiąknięta tłuszczem potrawa jest ciężko strawna,   można tylko smażyć jajka na parze, używając masła lub oleju,
- dozwolony tłuszcz olej słonecznikowy, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, oraz masło, śmietankę i miękkie    margaryny (w kubkach) zaleca się podawać do gotowych potraw na surowo w ilości 30-40g.  Należy pamiętać, że produkty bogatobiałkowe pochodzenia zwierzęcego same w sobie zawierają większe    ilości tłuszczu,
- zupy i sosy zagęszczać zawiesiną z mąki i mleka lub mąki i śmietanki, zaprawą zacieraną z mąki
 i tłuszczu, nie stosować zasmażek,
- warzywa i owoce spożywać najlepiej gotowane, przecierane, w formie soków, na surowo z warzyw zalecanych

Sposoby na zwiększenie ilość białka w codziennym jadłospisie:
- zastosowanie mleka w proszku do podprawiania deserów mlecznych, słodkich sosów, napojów,
- zastosowanie dodatkowo białka jaja do potraw takich jak zupy, pulpety rybne, pulpety mięsne,
- wzbogacanie deserów lub surówek dodatkiem sera homogenizowanego,
- podprawiane potraw żółtkiem.
 i tłuszczu, nie stosować zasmażek,
- warzywa i owoce spożywać najlepiej gotowane, przecierane, w formie soków, na surowo z warzyw zalecanych

link do diety

SZPITAL MIEJSKI NR 4 W GLIWICACH Sp. z o. o.

ul. Kościuszki 29 / Zygmunta Starego 20
44-100 Gliwice

www.szpital4.gliwice.pl