DIETA BOGATOBIAŁKOWA
DIETA BOGATOBIAŁKOWA Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa ze względu na swój charakter w zakresie strawności i przyswajalności oparta jest na założeniach diety łatwo strawnej. Modyfikacji ulega zwiększona w stosunku do normy podaż białka do 2 g/kg masy ciała tj. około (100-120 g/dobę), oraz zwiększona wartość energetyczna diety. Zwiększona podaż energii ma gwarantować, że białko nie zostanie wykorzystane jako materiał energetyczny tylko jako substrat do budowy i odbudowy komórek ustrojowych, ciał odpornościowych, enzymów, hormonów itp. Ważne zatem jest, dostarczenie białka o wysokiej wartości biologicznej, którego dobrym źródłem są produkty zwierzęce: mleko i jego przetwory tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe, chude gatunki mięsa, chude wędliny, jaja, ryby.
Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa stosowana jest:
- u osób niedożywionych, wyniszczonych, w chorobach nowotworowych,
- w rozległych oparzeniach,
- w zranieniach, w leczeniu odleżyn,
- u osób po zabiegach operacyjnych,
- w chorobach przebiegających z gorączką, dla rekonwalescentów po przebytych chorobach.
Ogólne zalecenia żywieniowe i uwagi technologiczne:
- potrawy sporządzać najlepiej metodą gotowania w wodzie, na parze,
- stosować duszenie obsmażając produkty bez tłuszczu na patelniach do smażenia beztłuszczowego,
- stosować pieczenie w folii przezroczystej, w pergaminie, w naczyniach ceramicznych, na ruszcie, w piekarniku lub opiekaczu elektrycznym,
- nie zaleca się smażenia i pieczenia na tłuszczu - nasiąknięta
tłuszczem potrawa jest ciężko strawna, można tylko smażyć jajka na parze, używając masła lub oleju,
- dozwolony tłuszcz olej słonecznikowy, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, oraz masło, śmietankę i miękkie margaryny (w kubkach) zaleca się podawać do gotowych potraw na surowo w ilości 30-40g. Należy
pamiętać, że produkty bogatobiałkowe pochodzenia zwierzęcego same w sobie zawierają większe ilości tłuszczu,
- zupy i sosy zagęszczać zawiesiną z mąki i mleka lub mąki i śmietanki, zaprawą zacieraną z mąki
i tłuszczu, nie stosować zasmażek,
- warzywa i owoce spożywać najlepiej gotowane, przecierane, w formie
soków, na surowo z warzyw zalecanych
Sposoby na zwiększenie ilość białka w codziennym jadłospisie:
- zastosowanie mleka w proszku do podprawiania deserów mlecznych, słodkich sosów, napojów,
- zastosowanie dodatkowo białka jaja do potraw takich jak zupy, pulpety rybne, pulpety mięsne,
- wzbogacanie deserów lub surówek dodatkiem sera homogenizowanego,
- podprawiane potraw żółtkiem.
i tłuszczu, nie stosować zasmażek,
- warzywa i owoce spożywać najlepiej gotowane, przecierane, w formie soków, na surowo z warzyw zalecanych
DIETA BOGATORESZTKOWA
DIETA BOGATORESZTKOWA opiera się na założeniach racjonalnego odżywiania ludzi zdrowych. Dieta ma na celu pobudzenie perystaltyki jelit, bez konieczności stosowania środków farmakologicznych. Podstawą diety jest zwiększenie ilości błonnika pokarmowego, głównie jego frakcji nierozpuszczalnych oraz płynów. Dieta bogatoresztkowa stosowana jest w zaparciach nawykowych oraz w zaburzeniach czynnościowych jelit. Zwiększenie ilości błonnika pokarmowego w diecie polega przede wszystkim na wprowadzeniu do swojego dziennego jadłospisu produktów, które taki błonnik zawierają, ale należy robić to stopniowo, ponieważ początkowo duża ilość błonnika może powodować wzdęcia, bóle brzucha. Pamiętać należy również o zwiększonej podaży płynów około 2-2,5 l / dobę - jedynie wtedy działanie błonnika jest skuteczne.
DIETA ŁATWOSTRAWNA
Dieta łatwostrawna opiera się na założeniach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych, ale podlega pewnej modyfikacji. Różnica polega na doborze produktów spożywczych i technik kulinarnych, które powodują, że dieta jest dobrze przyswajalna, potrawy i produkty nie zalegają długo w żołądku i uzyskują lepszą strawność. Wykluczeniu podlegają produkty i potrawy tłuste, potrawy smażone, potrawy pieczone w tradycyjny sposób, potrawy wzdymające, ostro przyprawione.
DIETA ŁATWOSTRAWNA Z OGRANICZENIEM SUBSTANCJI POBUDZAJĄCYCH WYDZIELANIE SOKU ŻOŁĄDKOWEGO
Podstawą diety jest wykluczenie potraw i produktów spożywczych, które działają pobudzająco na czynność wydzielniczą żołądka lub działają drażniąco na błonę śluzową żołądka. Podobnie jak
w diecie łatwo strawnej wykluczeniu podlegają produkty
i potrawy tłuste, potrawy smażone, potrawy pieczone w sposób tradycyjny.
DIETA ŁATWOSTRAWNA Z OGRANICZENIEM TŁUSZCZU
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu jest modyfikacją diety łatwo strawnej, polegającą
na ograniczeniu podaży tłuszczu ogółem ze względu na jego upośledzone trawienie i wchłanianie. Podaż tłuszczu zwierzęcego i roślinnego w diecie
waha się w granicach 30- 40g /dobę. Należy pamiętać, że chodzi nie tylko o tłuszcz dodawany do potraw i pieczywa, ale także o tłuszcz zawarty w produktach spożywczych np: w mięsie, mleku, serach itp.
DIETA UBOGOENERGETYCZNA
Dieta ubogoenergetyczna to dieta o obniżonej wartości energetycznej, jednak dostarczająca wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Dodatkowe źródło energii w diecie stanowi zgromadzona w organizmie tkanka tłuszczowa. Aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizm, dieta powinna być prawidłowo zbilansowana, opracowana indywidualnie i powinna uwzględniać wszystkie problemy zdrowotne pacjenta.